Stegt flæsk med persillesauce er en af Danmarks mest ikoniske retter og har en helt særlig plads i mange danskeres hjerter. Retten har været en favorit i generationer, og mange har opskriften liggende i deres madbøger derhjemme.
Men hvad er det, der gør stegt flæsk med persillesauce til Danmarks nationalret? Måske er det kombinationen af det sprøde og salte flæsk sammen med den cremede persillesauce, der er så umiskendeligt dansk. Eller måske er det simpelthen, fordi retten har en særlig historisk betydning for Danmark.
Stegt flæsk med persillesauce er faktisk en af de ældste retter i dansk madkultur. Retten kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor den blev serveret på herregårde og i klostre. Dengang blev retten lavet med fersk flæsk og en simpel sauce af smør og persille. Det var først senere, at retten fik sit nuværende udseende med stegt flæsk og den cremede persillesauce.
I dag er stegt flæsk med persillesauce en klassiker i dansk madkultur og serveres ofte på traditionelle danske spisesteder og restauranter. Retten er også populær som hverdagsmad, da den er nem at tilberede og kræver få ingredienser.
Her er en opskrift på en keto-venlig version af retten, hvor bagte blomkålsbuketter erstatter kartoflerne i den klassiske udgave. Det smager simpelthen fantastisk. Man savner sådan set slet ikke kartoflerne.
Keto-venlig Stegt flæsk med persillesauce og blomkålsbuketter
4
5
minutes30
490
kcal5
g24
g38
gStegt flæsk med ovnbagte blomkålsbuketter og persillesauce er en lækker og velsmagende ret, der er en klassisk dansk favorit. Retten er lav på kulhydrater og høj på protein, hvilket gør den velegnet til en keto-diæt eller en sund livsstil.
Afhold din skærm fra at gå i sleep-mode
Ingedienser
500 g flæsk i skiver (vi køber som regel en ribbensteg og skærer den i tykke skiver)
1 blomkålshoved
1 dl olivenolie
3 dl. fløde
1 dl. kyllingebouillon
2 tsk. xanthan gum
1 tsk. paprika
0,5 tsk hvidløgspulver
1 dl. persille, hakket
1 gulerod, skrællet og skået i 4-5 stykker.
1 laurbærblad
Salt og peber efter smag
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft).
- Læg skiverne i flæsk på en bradepande med bagepapir. Læg dem “taglagt”, så sværene fra et stykke flæsk ligger oven på kødet af det næste stykke. Put bradepanden i ovnen.
- Bland nu olivenolie, paprika og hvidløgspulver i en stor skål.
- Skær blomkålen i buketter og vælt den rundt i krydderolien, indtil buketterne er nogenlunde indsmurt i olien.
- Fordel blomkålsbuketterne på en bageplade. Krydr med salt og peber. Bag i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller indtil de er møre og gyldne.
- I en separat gryde bringes fløde, kyllingebouillon, gulerodsstykker og laurbærbladet stille og roligt i kog over medium varme (jo længere det simrer, jo bedre bliver smagen).
- Fjern gulerødder og laurbærblad fra saucen. Hæld lidt af stegesky og fedt fra bradepanden i saucen. Tilsæt så xanthan gum og rør grundigt, indtil det er jævnt fordelt og saucen er tyknet.
- Tag gryden af varmen, og tilsæt hakket persille.
- Server stegt flæsk med ovnbagte blomkålsbuketter og persillesauce.
Noter
- Giv evt. saucen lidt citronsaft for at skabe lidt modspil til fedmen. Det gør altså en lækker forskel.
2 reaktioner
😋Det er super lækkert, og blomkålen rigtig god👍- og du har ret, man savner slet ikke kartoflerne.
Nej, det gør man ikke. Det var nok værre, hvis det var flasken, man skulle undvære. 🤓